De omgeving

Het departement Cantal ligt in het zuiden van de Auvergne en is erg fotogeniek. De Cantal is een dunbevolkt gebied waar het nog weinig toeristisch is.

Het vulkanisch gebied (grootste van Europa) met de “Monts du Cantal” loopt uit in grote valleien met rivieren. Vanaf Besse heb je een prachtig uitzicht op de “Monts du Cantal”, waarvan de hoogste berg de Puy Mary is (1787 m). 

img 011Rondom het bergmassief zijn veel schilderachtige dorpjes, kastelen, landhuizen en burchten, en enkele ruïnes te bezichtigen. Het Middeleeuwse vestingstadje Salers, opgetrokken uit lavasteen, is een bezoek zeker waard: het is alsof je in een tekening van Anton Pieck loopt. 


Ook zijn er veel Romaanse kerken en kapellen te zien. Vaak hebben ze een vierkante klokkentoren en het portaal “op het zuiden”, dus gericht naar de zon. Saint Martin Cantalès heeft een mooi kerkje uit de XIIe eeuw met een opvallend kerkportaal. 

De omgeving is overwegend agrarisch. De runderen van het plaatselijke ras “Salers” zijn roodbruin met sierlijke hoorns en bepalen voor een groot gedeelte het landschap. Behalve de Cantal-kaas is voor deze streek is dan ook de Salers-kaas heel specifiek. Er zijn veel boerderijen waar ambachtelijk gemaakte kaas te koop is.

Verder worden in de hele omgeving allerlei kleine markten (streekproducten, rommelmarkten, veemarkten enz.) gehouden en dorpsfeesten georganiseerd.

De spoorlijn is aangelegd tussen 1882 en 1887. Sinds 1994 is het spoor niet meer in gebruik, maar de viaducten zijn nog duidelijk aanwezig in het landschap. Sinds 2009 zijn er mogelijkheden om met de fietstrein het spoor weer te volgen, door tunnels en over viaducten, met prachtige uitzichten. 

De stuwdam is gebouwd tussen 1946 en 1951. Bij de ingebruikname is het stuwmeer ontstaan en is o.a. de brug Pont du Rouffet ondergelopen.

Een kampeerder (Danny) heeft met een drone opnames gemaakt buiten de camping.

Om deze beelden te bekijken, kopieer de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=2s4nwGY_sp0

Als je nog vragen hebt, stuur dan even een mail via "Contact" onderaan de pagina. 

Klik op de kleine foto's om deze vergroot weer te geven en door te bladeren.